pakkoruotsista

11.05.2016 - 21:05 / saarakala.


kannattakaa
Monikielinen Suomi – ruotsi valinnaiseksi

pakkoruotsista

Monipuolistuisivat ja paranisivat luultavasti myös ruotsin kannalta, jos vain oikeasti motivoituneet (joita muuten on paljon) sitä lukisivat. Lisää erittäin hyviä argumentteja löytyy kansalaisaloitteen sivulta sekä pakkoruotsi.netistä. Yhteenkään järjelliseen pakkoruotsin perusteluun en ole törmännyt.

intesvenska

Kategoria: Yleinen.
Tagit:13 vastausta - “pakkoruotsista”

 1. Kirjo Kirjoittaa:

  Ihana löytää kohtalontovereita tän asian tiimoilta! Oon varmaan elämäni viimeiset 10 vuotta paasannut pakkoruotsia vastaan ja toivon vain, että se joskus vielä valinnaiseksi aineeksi siirtyy. Itse kuumottelen ensi syksyä, kun pitäisi virkamiesruotsi suorittaa alta pois. Erityisen tukalaa siitä tekee se, että en ihan oikeasti osaa ruotsia ollenkaan :”D

 2. saarakala Kirjoittaa:

  Kirjo, jatkakaamme paasausta siihen asti kunnes pakollisuus poistuu. Sympatiani ovat puolellas ;_; Virkamiesruotsi on todellinen ongelma. On niitäkin, joiden valmistuminen hidastuu tai estyy jopa kokonaan, koska eivät läpäise ruotsin kursseja. Mikä on tietenkin tosi surullista, kun sitä ruotsia ei välttämättä tarvitse koskaan missään.

  Kaikkitietäjä, niinpä. Ruotsin kautta ei todellakaan opi helpommin saksaa tai mitää muutakaan, varsinkaan kun ei me keskimäärin kovin hyvin sitä ruotsiakaan opita.
  :D Oi mikä ope. Varmasti syventävästä opetuksesta oli suurta hyötyä!

 3. Kaikkitietäjä Kirjoittaa:

  Tämä todellakin hyvä pointti, että tietyn kielen valinnaisuus monipuolistaisi ja parantaisi suomalaisten kielitaitoa. Ja iänikuinen perustelu siitä, että on ruotsin jälkeen helpompi oppia esim. saksaa sen sijaan, että alun perin opiskelisi… saksaa.

  Ja tuosta virkamiesruotsista oma kokemus on, että meidän luokalla kukaan ei osannu melkein yhtään. Kertauskursseja kun ei järjestetty meidän koululla ja lukioruotsista oli kulunut vuosia. Opettaja periaatteesta ei suostunut kertaamaan kielen perusteita tai kielioppisääntöjä, koska ne olisi jo pitänyt tietää.

 4. Skjere Kirjoittaa:

  (Apua tästä tuli hehtaarikommentti, näin varoituksena..)

  Mä en itse ehkä olisi poistamassa pakkoruotsia, mutta haluaisin siihen opetukseen jonkinlaisen muutoksen. Lähinnä se, että esimerkiksi lukiossa vaaditaan (imo) samanlaista tasoa kuin englanninkielessä, vaikka toista on opiskeltu pidempään kuin toista. Varsinkin kun nuorempana asiat tarttuu päähän paremmin kuin myöhemmin. Tää nyt on hassu kommentti sinänsä, koska en ole aiheeseen paneutunut, eikä mulla ole sen parempaa vaihtoehtoista ratkaisua tähän. Toisaalta on typerää että pakkoruotsi on historiallinen jäänne. Samalla kun meillä olisi esimerkiksi huutava tarve saada saamenkielenopetusta edes alkuperäiskansalle. Toisaalta tiedän, että monelle se pienikin kielitaito on tuonut yhteisöllisyyttä muiden pohjoismaalaisten kanssa. Miten valinnallisuus lopulta toimisi käytännössä, vaikeaa sanoa.

  Sanoit tuossa kommentissasi vielä että ”On niitäkin, joiden valmistuminen hidastuu tai estyy jopa kokonaan, koska eivät läpäise ruotsin kursseja.” Mua kiinnostaisi (siis ihan aidosti :’D) tietää et onko tuosta esimerkkiä ja jos on, niin miltä koulutustasolta. Lähinnä siksi että mun yliopistolehtori sanoi, ettei hänen tietojensa mukaan keneltäkään ole jäänyt tutkinto suorittamatta virkamiesruotsin takia.

  Mulle virkamiesruotsi oli helvetin stressaava ja ahdistava kokemus, mutta yllättävää kyllä olin siitä kiitollinen. Pääsin sen kurssin hädin tuskin läpi, mutta siellä opetus oli paljon toimivampaa (enemmän kielenkäyttöä kuin loputonta grammatiikan pänttäämistä) ja käytössä kieli jäi päähän. Mulla tosiaan oli ruotsi ylä-asteella kuutosen keskiarvoa ja lukiossa viitosta. Olisinko ylä-asteella vaihtanut ruotsin toiseen kieleen jos olisin saanut? Luultavasti. Olenko kuitenkin iloinen etten niin voinut tehdä? Todellakin. Mä olisin jättänyt ruotsin pois lähinnä ryhmäpaineen ja ennakkoluulojen vuoksi, mitkä mua lopulta paljon estivätkin oppimasta kyseistä kieltä. Nyt siitä taas olisi mulle paljonkin hyötyä, jos olisin opiskellut paremmin, koska se olisi mulle superhyödyllinen pohjakieli saameen. Ja onhan se kyllä, vaikka tietoisuus onkin pientä. Eli toisaalta en kyllä allekirjoita tuota väitettä, ettei ruotsin kautta oppisi mitään muutakaan kieltä. Se on yksilöllistä.

  Mutta tietty mäkin olen yksittäinen tapaus ja uskon kyllä että monelle olisi lopulta enemmän hyötyä jostain muusta kielestä kuin ruotsista. Joo. Tää siis ei ollu mitenkään suora tahi järkevä argumentti tähän sun kantaan, kunhan pohdiskelen ja keskustelen. :’D Mut joo. Jos ei muuta, niin ainakin jotain päivitystä tuohon kielen opettamiseen, koska jokin siinä pakostikin mättää tällä hetkellä.

 5. saarakala Kirjoittaa:

  Muutos opetuksessa voisi ehkä auttaa oppilaita pääsemään läpi kursseista helpommalla. En kuitenkaan usko muutoksen parantavan pakkoruotsiin liittyviä asenteita. Ymmärrettävästi suurin osa suomalaisista vastustaa pakkoruotsia, koska sitä ei yleensä loppuelämässä tarvita. Ei ole järkeä pakottaa ketään pänttäämään turhaksi koettua kieltä. Pohjoismaissa ja muualla maailmassa voi kommunikoida englannilla, ja olisi mahtavaa jos opiskelijoiden energia riittäisi jonkun toisen mieleisen kielen oppimiseen.
  Valinnaisuuteen siirtyminen luulisi olevan helpompaa kaikille, jos kaikki halukkaat saisivat ruotsin opiskelun sijaan syventää vaikka jotain oman alan opintoja tai ottamaan itselle kiintoisan kielen. Virkamiesruotsin valmentavat kurssit kun aiheuttavat kouluille melkoisia lisäkustannuksia.
  Luin joku aika sitten pakkoruotsia koskevan nettiartikkelin, jonka kommenttiosiossa joku harmitteli ammattikorkeakouluopintonsa tyssänneen täysin virkamiesruotsiin, ja hänen alallaan kuulemma ruotsista ei olisi ollut mitään hyötyä. Harmikseni en löydä tuota artikkelia enää millään (tosi uskottavaa multa ja mahtava esimerkki, mahollisesti aiemmin kärjistin liikaa). Valmistumisen merkittävään vaikeutumiseen ja hidastumiseen sen sijaan löytyy tekstiä, esimerkiksi tästä blogista: http://virkamiesruotsia.blogspot.fi/
  Totta on, että ruotsin kielessä on samantyyppisiä sanoja ja rakenteita kuin muutamissa muissa kielissä, ja näin ollen voi joten kuten ymmärtää jostain kielestä hitusen. Henkilökohtaisesti kuitenkin hyödyntäisin monen vuoden pänttäyksen juuri siihen kieleen mitä haluaisin opiskella. Todennäköisesti oppisin saamea parhaiten opiskelemalla suoraan saamea. Japanin opinnoissa taas mulla ei olekaan ruotsin taidoista mihinkään. Jos ruotsille tulee suurta tarvetta myöhemmin, eikö sitä voisi opiskella vasta silloin? Koskaan ei ole myöhäistä oppia uutta kieltä, vaikka oot oikeassa siinä että nuorena oppinee helpoiten.
  Kiva kuulla, että koet ruotsin opiskelusta olleen sulle hyötyä, ahdistavuudesta huolimatta. Kunpa kaikki muutkin kokisivat samoin. Etenkin lukihäiriöisiä ja kaikkia, jotka kokevat kielet erityisen hankaliksi, käy sääliksi.
  Tekee mieli jakaa tää video, kun en millään pysty summaamaan fiiliksiäni näin nerokkaasti: https://www.riemurasia.net/video/Sailytetaan-pakkoruotsi/156891

 6. Simba Kirjoittaa:

  Itse asiassa hyvin MONI suomenruotsalainen EI PUHU SUOMEA, sillä suuri osa suomenruotsalaisita asuu esimerkiksi Vaasassa ja muilla rannikkoseuduilla. Jokaisen ruotsinkielisen on saatava palvelua omalla kielellään suomalaisessa yhteiskunnassa niin kauan kun olemme virallisesti kaksikielinen maa.

  Tv: Suomenruotsalainen

 7. saarakala Kirjoittaa:

  Okei, kuitenkin suurempi osa suomenruotsalaisista osaa sujuvaa suomea. Oon puhunut ainoastaan pakkoruotsista. Ruotsinkieliset palvelut varmasti toteutuisivat silloinkin, jos ruotsin opiskelu olisi vapaaehtoista. Uskon vahvasti, että suomalaisten ruotsin taidot paranisivat, jos vain motivoituneimmat sitä opiskelisivat. Suomi pysyisi käytännössä edelleen kaksikielisenä maana silloinkin, jos pakollisuudesta luovuttaisiin.

  http://www.pakkoruotsi.net/perustelut.php#palvelut
  http://www.pakkoruotsi.net/kaksikielinen.php
  http://aurorarenvall.fitfashion.fi/pakkoruotsi-pois-t-suomenruotsalainen/

 8. Tyty Kirjoittaa:

  Simba, jos todellakin perustelet pakkoruotsia sillä, että koska kaikki ruotsinkieliset eivät osaa suomea, niin kaikkien suomenkielisten on varauduttava palvelemaan ruotsinkielisiä ruotsiksi ja tämän takia heidän on opiskeltava kieltä, jota eivät muuten elämässään tarvitse, niin mitäpä kuvittelet suomen- ja muunkielisten tästä ajattelevan? Kuulostaa nimittäin erittäin itsekkäältä ja ylimieliseltä.

  Suomenkielisellä yksilöllä ei ole mitään velvollisuutta palvella ketään ruotsiksi, ainoastaan joillakin viranomaisilla, jotka yleensä hoitavat asian palkkaamalla työhön ruotsinkielisiä, koska RKP:n mukaan suomenkielisten kielitaito ei edes siihen riitä (Keski-Pohjanmaan aluehallintopäätös 2010). Jos joku ruotsinkielinen asuu jossain Impivaarassa, eikä ole aikuisikään mennessä oppinut suomea tarpeeksi pärjätäkseen lähes täysin suomenkielisessä yhteiskunnassa (kuten kaikki muut kielivähemmistöt melkein kaikkialla muualla maailmassa), niin se lienee hänen oma häpeänsä. Siitä ei aiheudu suomenkielisille minkäänlaista velvollisuutta puhua hänelle ruotsia.

 9. saarakala Kirjoittaa:

  Tyty; aamen!

 10. Suruihin kyllästynyt Kirjoittaa:

  \Itse asiassa hyvin MONI suomenruotsalainen EI PUHU SUOMEA, sillä suuri osa suomenruotsalaisita asuu esimerkiksi Vaasassa ja muilla rannikkoseuduilla. Jokaisen ruotsinkielisen on saatava palvelua omalla kielellään suomalaisessa yhteiskunnassa niin kauan kun olemme virallisesti kaksikielinen maa.

  Tv: Suomenruotsalainen\

  Jokaisen suomensuomalaisen pitäisi myös saada palvelua omalla äidinkielellään Suomessa, se ei vain aina toteudu rannikkoalueella eikä Ahvenanmaalla. Miksei??

  Ehkäpä olisi kannattavaa ihan oikeasti opetella Suomessa maan pääkieltä eli suomea, jota suurin osa suomalaisista puhuu eikä luulotella, että 95 %:n elämäntarkoitus olisi palvella laiskaa ja ylimielistä suomenruotsalaisvähemmistöä täällä Suomessa.

  Minulla on muutakin, huomattavasti tärkeämpää tekemistä!!!

  Vaikka ymmärrän jonkin verran ruotsia, en tule sitä koskaan puhumaan – enkä edes luulottele toiselle, että kieltä ymmärtäisin. Jollei suomenkieli taivu, aina voi kokeilla englantia..

 11. saarakala Kirjoittaa:

  Suruihin kyllästynyt; tuosta en ollutkaan perillä ettei kaikkialla Suomessa saa suomenkielistä palvelua(?!). Pöyristyttävää! Englanti on hyvä. Elämä on lyhyt, eikä meillä ole aikaa opiskella turhaa lisäkieltä.

 12. Samaa mieltä Kirjoittaa:

  Seurustelin suomenruotsalainen kanssa ja oli kanssani samaa mieltä pakko ruotsista. Ehdottomasti pois.
  Mutta osalla kuitenkin tuppaa tulemaan vähän väärä käsitys suomenruotsalaisista. Esim. miksei sun isä tai äiti jäänyt ruotsiin. Otetaan se historian kirja käteen ja luetaan, että OHHOH suomihan on ollut osa ruotsia. Ilmankos täällä vielä suomenruotsalaisia on.
  Kyllä pakkoruotsi tulisi poistaa, mutta suhtaudun tämän kaltaisiin kommentteihin kuin sons of odinin teksteihin:
  ”Ehkäpä olisi kannattavaa ihan oikeasti opetella Suomessa maan pääkieltä eli suomea, jota suurin osa suomalaisista puhuu eikä luulotella, että 95 %:n elämäntarkoitus olisi palvella laiskaa ja ylimielistä suomenruotsalaisvähemmistöä täällä Suomessa.”

  Haista kaunis paska. Varsinkin toi viimeinen virke. En yhtään ihmettele, jos tällä samaisella henkilöllä on yhtä pieni kynnys mennä sanomaan vastaavaa suomensaamelaiselle. Siis tuossa viimeises virkkees.

  Muutenkin jurppii tää yleinen stereotypia äveriäistä suomensverreistä, joilla kaikilla purjelaivat ja kultaset munat haaruksissa. Ehkä pitäisi syntyä ruotsinsuomalaiseksi, että ymmärtäisi millainen ”etuoikeus” se on.

 13. saarakala Kirjoittaa:

  Vahvaa kommentointia täällä ehkä on ollut, mutta paskanhaistattelu ei auta ketään. En usko lainaamasi virkkeen tarkoittavan sitä, ettei kukaan ruotsinkielinen Suomessa ansaitse palvelua omalla äidinkielellään. Kyseistä kommentoijaa ymmärtääkseni häiritsi se, että jotkut ihmiset toivovat kaikkien opiskelijoiden Suomessa lukevan ruotsia palveluihin vedoten. Sillä tämä on toden totta itsekästä ja epähedelmällistä.
  Stereotypiat mistä tahansa kielivähemmistö- tai muusta ryhmästä ovat tympeitä kyllä.

Kommenttien RSS

Jätä vastaus